Tuesday, November 15, 2011

blog bisness baruuuuuuuuuu~~~

aaaaahh!!! lame gile tak blogging.. asek bukak fesbuk je.. sehingga lah aku terfikir idea ntok kembangkan bisnes kecik aku..Humairaa' Lovely Shop . humm.. baru lah start blogging balek.. tapi, tatau lah sampai mane aku rajin.. maklum lah, kt opes sebok keje.. azam keje baru la katekan semenjak pegi kursus induksi 2 minggu lepas.. pastu, bile kt umah, sebok plak nk masak, jage anak.. tatau lah bile mase leh rajin nk menaip2 kt blog nih.. huhuu.. xpe.. nnt singgah la blog baru aku.. .Humairaa' Lovely Shop .. klik tau.. jgn tak klik..cuci mate.. adioss..

Monday, July 25, 2011

nama anak

hahh.. name anak aku Syaheerah Humairaa'..


aku ade cite sket nk gtau.. aku prasan, name baby zaman sekarang nih, lebeh kuraaaang je.. kebanyakannye same.. yg feymes aku denga  is Aleya, Alisya, Qisya, Qis, Qistina, Syira,.. kalo lelaki plak, rayyan, daniel, adam, n banyak lagi lah..


aku pon, mase nk cari name anak aku, susah jugak la kan, sebab kalo boleh, tak mo la same ngan orang2 terdekat kite..
selame 7 ari, cari name anak setelah bersalin. sebab ari ke-7 tu, aku wat majlis bercukur jambul dah..


mula2, kitorang nk letak name Hannah Damia.. cewah, name cam hannah montana pulak.. feymes gitu.. pastu, kitorang cari maknenye, cari dalam blog nama-nama islam .  tapi, cam ade yg tak kene je.. name tuh moden.. maksudnye pon aku rase ntah dari mane ntah.. aku pon tak yakin nk letak name tuh.. bimbang kalo name tuh bukan name islam..


pasti, hubby cadang nk letak name amani.. sebab die minat pelakon syarifah amani.. sekali anak satu opes aku nama hasya amani,.. haish, xleh, xleh..


then, letak name Insyirah Humairaa'.. insyirah tuh name lecturer aku kt poli dulu.maksudnye Kelegaan, kelapangan, lapang hati.  Humairaa' plak maksudnye Sipipi merah.. gelaran nabi S.A.W kepada isterinye, A'isyah.. tapi, bile sebut, cam tak kene je..


last2, kitorang letak name Syaheerah Humairaa'. Syaheerah tu name kawan aku mase sekolah rendah dulu.. comel budaknye.. tapi aku penah curi 'sticker care bear' die.. (ish.. nk kene ganti tuh)


so, muktamad la name anak kitorg, SYAHEERAH HUMAIRAA'.


 lepas 1 minggu, aku gtau sarah, bespren aku.. sekali, die cakap anak pesal(budak kelas kitorg) pon name Umairah. Hah!! lebeh kurang same plak..asal aku lupe name anak die eh??


2 minggu lepas, hubby bace facebook kawan die name Aisyah Humaira.. ambeeekk ko...


minggu lepas jiran sebeleh umah datang melawat baby.. name anak die Izzah Insyirah. Hahh!! seb bek x letak name Insyirah.. hampir2 dah!! asal aku lupe name anak die arituh??


huhh.. selamat.. xsame name ngn org sebelah..


semalam, pegi melawat baby depan rumah.. baby tuh lahir seminggu lepas anak aku.. sekali, name die Syuhada Humairah! Hahhh!!! walaupon die lahir lambat dari baby aku, tapi, die pon xde idea yg die akan kasi nama sama ngn name anak aku.. ambeekk..


kalo la aku letak name Insyirah Humairaa' .. macam aku amek name anak jiran sebelah umah, ngn name anak jiran depan umah aku.. Hah!! esok, g skolah, name seme same satu kelas..

Sunday, July 24, 2011

IBU N ABI

hii!!
lame da aku x berblog.. arinih, dok kt umah, ade hubby tolong kite wat keje umah.. ye la kan, da ade baby, sebok dok ngadap die je..skarang, bole la relax2 sket.. hoho..
 setelah sekian lame x berblog.. skarang, aku da jadi ibu!!
hubby plak da jadi abi!!..
name puteri kesayangan kami ialah Syaheerah Humairaa' binti Mohd Taufik..
aku baru je balik umah kt balakong nih seminggu setelah berpantang di kampong.. rase sekejaaap je pantang.. tinggal sebulan lagi aku n kene masok keje.. patutnye, kene keje seminggu sebelom raye.. ye la,, aku abes cuti 22 ogos 2011.. kite raye 30 ogos 2011.. hum.. aku ingat, nk amek cuti je.. sian baby nk anta kt pengasuh..pengasuh pon sebok nk wat persiapan raye mase tuh..


Name: Syaheerah Humairaa'
Delivery time : 7.33 a.m
D.O.B : 22 May 2011
Place of born : Serdang Hospital
Gender : Female
weight : 3.12 (masa lahir)

dialah penyeri hidup kami!! we love u Syaheerah Humairaa'

k.. sampei sini je lah.. nnt aku tulis2 lagih.. kalo rajin.. hohoho..

Thursday, May 19, 2011

38 weeks pregnant






Sekarang, aku dah pregnant 38 minggu..


Camane Baby aku membesar

Baby lam perut sekarang dah ready ntok 'greet the world'. Masenih, baby masih membina lapisan lemak kat badan die ntok bantu die kasi panas sket bile dah keluar nanti.. huhu.. Kebanyakan berat baby mase nih adalah antara 3kg-3.2kg. Actually, aku scan minggu lepas, doc cakap baby dah 3.1kg! wohoooo sehat sunggoh baby aku!..ntah berape la berat die minggu nih.. kalo anak lelaki, biasanya berat sket dari anak pompuan.. aku pon tak tau lah anak aku nih lelaki ke pompuan.. sebab selame nih, aku scan dah 5 kali, doc cakap pompuan..  tp last week,kali ke-6 scan, katenye cam nampak 'punai' plak.. huhu.. lantak la jantina ape pon.. janji selamaaaat~~. Organ baby memang seme dah developed abes. tapi, paru paru last skali matang..


Camane life aku berubah

Minggu -minggu akhir nih memang rese tak Selesa. masenih la aku nk buat ape yang aku rase nk buat sebelom deliver.. Esok, aku nk tengok wayang ngan laki aku..
mesti tengott!!!
 Ingat nk kene potong rambot la.. takde la serabot gile bile dah besalin nanti.. hahaha.. pastu, aku sangat mengahargai masa2 besama lakiku.. ye lah, jap agi, sebok plak ngan anak kaaaan.. Mase nih la jugak, aku masak ape yg aku nak masak, makan yang ape yang aku nk makan...sebab bile pantang nanti, aku xleh makan sebarangan! (patot la baby dah 3.1kg last week! minggu nih x tau la brape berat die..:p) HUm.. ape lagi yang aku kene wat? Petrol kene isi penoh.. nanti takot aku dah nak terberanak, mase tu la sebok nk kene isi petroll.. masaaaakkkk~~

Be prepared 
Time nih adalah mase yang sesuai ntok aku nak tanye ape-ape jew kat doctor pasal info mase nak deliver nanti.. 

Jangan lupe ntok merantau ke hospital pilihan kite ntok besalin nanti.. aku dah pegi Hospital Serdang minggu lepas.. InsyaAllah, aku besalin kat sane.. ckeck kat mane parking kete, dan lobbi wad bersalin.. Tepon pon jangan lupe isi credit atau bill bayar abes.. nanti mase sakit, takleh nk call sape2.. masaaaak lagi~~ tapi kalo ade credit pon tak gune kalo tepon tak cas baterinye!


Packing ntok g Hospital 
Pack beg yang cumel2.. satu bag isi barang baby, satu lagih isi barang ntok ibu...huhu.. aku beli beg baru ntok baby aku.. gambar anak kucing.. beg aku dah berzaman dah aku ade.. gambar kucing gak.. tak yah beli baru.. membazir je.. bag baby aku pon aku tak beria nak beli yang ade brand segala.. aku beli kt Plaza GM jew.. Seploh Engget.. cantek pon chantek.(kalo free, aku upload pic beg kucing yang cumel tuh) . Jangan lope bawak camera! hehhe.. yew laa.. nnt eksited nk amek gamba baby nanti.. huhu.. (pastu sebok tempek tayang kt fesbuk).. 

Ntok lakkiku, . aku kene ready snek or cokelet dan PSP ntok die maen mase die tunggu aku kt ospital.. (macam la die nk main game bile aku masok ospital...hati tak tenang dowwwh!) 
k.. kt bwah nih info pasal perkembangan baby...

Perkembangan fetus - hamil 38 minggu

dicurik dari baby centre..


Bolehkah anda mengetahui samada mengandung bayi lelaki atau perempuan? Satu petunjuk ialah saiz bayi anda - lelaki selalunya lebih berat daripada perempuan. Bayi pada umur 39 minggu mempunyai berat badan sebanyak lebih kurang 6.8 hingga 7 paun / 3 hingga 3.2 kilogram dan dia terus menambahkan simpanan lemaknya yang akan membantunya mengaturtepatkan suhu badan selepas kelahiran. Sistem-sistem organ anak kecil anda sudah terbentuk dan bertempat sempurna, tetapi paru-paru adalah yang terakhir untuk mencapai kematangan. (Selepas bayi dilahirkan, dia memerlukan beberapa jam sebelum dapat memantapkan pola pernafasan yang normal.) 
Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi semasa sedang melahirkan dan selepas itu. Lihatlah!

Adakah anda tertanya-tanya apakah warna mata bayi anda? Kebanyakan bayi Asia dan Afrika mempunyai mata hitam kelabu atau coklat semasa dilahirkan - mata hitam kelabu mereka akan menjadi betul-betul coklat atau hitam selepas enam bulan atau setahun. Kanak-kanak kacukan bangsa selalunya mempunyai warna mata yang betul-betul cantik. Bayi keturunan Eropah selalunya mempunyai mata berwarna biru gelap dan warna sebenar - coklat, hijau atau biru - mungkin tidak akan muncul untuk beberapa minggu atau bulan lagi. Warna mata bayi anda pada saat-saat selepas kelahiran tidak akan berkekalan - dedahan kepada cahaya akan menukar warna mata bayi yang asal. 

Saturday, May 14, 2011

Pengat Pisang

wohoooo~~


arinih, buang tebiat nk buat pengat pisang...
almaklomlah ade pokok Pisang Raja blakang umah kite, tunggu 3 bulan baru boleh tebang pokok pisang ntok ambik buah.. minggu lepas, aku gune sesikat ntok wat sira pisang.. 2 sikat dah kasi tuan rumah.. satu sikat kasi jiran seblah umah.. sesikat lagi, aku pon pening tatau nk wat ape.. last2, aku wat la pengat pisang arinih... lgpon, xde wat ape kt umah.. kan cutiiii~~


so, aku nk kongsi lah sket resepi pengat pisang neh..
Sasabi sangat menggemari pengat pisang..
huhuh


Bahan-Bahan

  • Sesikat pisang dalam 10 biji, buang kulit belah dua (aku pakai pisang raja)
  • santan 
  • gula melaka /gula biasa/  manisan 2 ketul/kerek
  • 1/2 mangkuk sagu
  • secubit garam
  • daun pandan simpul
Cara-Cara
  • Masukkan santan dengan secawan air, daun pandan dan gula melaka(aku tambah gula putih.. tamo nampak gelap sgt..hhohoo)
  • Masak dengan api kecil sehingga gula melaka larut
  • Kacau santan jangan sampai santan mendidih
  • selepas itu masukkan pisang, sagu dan garam
  • Masak sehingga sagu nampak jernih
  • Sedia untuk dihidangkan

Hhhoiii~~ best gile makan pengat pisang.. bagi penggemar pengat pisang, mmg la same taste cam aku.. aku belajar wat mende2 nih pon sbb lakiku suke.. humm.. bagus gak.. kalo laki suke, seme kite nk buat.. nk kasi die sayang lebeh-lebeh kt kite.. uhuhu..

tp.. ade lg lakiku request, aku xleh buat..:(

KEK.... adeii.. 

Tuesday, May 10, 2011

Debaran menuggu hari...

esok, aku  da cukup pregnant 37 minggu.. hum.. takot nye nk besalin..  malam-malam da xleh tido.. dah mula rase sakit kt bawah tuh..  cam sakit nk period gitu(senggugut).. hum.. aku harap semuanya selamat bila tiba masanya nanti..  aku pon harap sakit bila hubby ada disisi.. takot la kan sakit kt ofis.. susah plak.. nnt kene besalin kt HKL! hahaha..


Aku x ambik cuti 2 mingu awal.. sebab nk save cuti.. aku akan ambil cuti bersalin selama 3 bulan.. kalo betul ikut deliver date yang doc kasi (2 june 2011), kire ngam la aku boleh cuti sampai raye nanti.. kalo terbesalin awal, tepakse la aku keje seminggu@2minggu sebelum raye.. hum..  kalo aku dapat cuti sampai raya, at least xde la aku kalut sangat.. bleh balik kampung awal, bleh aku relax jage anak aku.. aku pon tamo la anta anak aku kt pengasuh lagi,, sian die.. lgpon, nanti pengasuh sebok nk balik kampong nk beraya..


Bile due date dah nk dekat nih, macam2 aku pk.. takot gak kalo mati mase bersalin.. dosa kt atas dunia nih banyak.. takot tak terampun nanti.. hutang piutang masih ade yg belum langsaikan.. hum,... sekiranya mampu, aku nk selesaikn hutang2 aku sebelum besalin.. huhu.. 


 minggu lepas, g scan kt klinik Annur.. doc cakap baby dah 2.9kg.. adeh.. takotnye.. takot mase keluar nanti baby 3kg++ huhu... last skali, aku sentiasa doakan semoga aku selamat melahirkan anak aku, dan kami berdua selamat melalui kelahiran tu nanti... dengan harapan, Sasabi akan memberi support yg maximum mase tuh.. huhu.. k..


InsyaAllah..

Friday, April 22, 2011

Leeya da bersalin!

tak tau nape aku tergerak nk tepon lia (budak kelas aku mase kt polisas & officemate aku) ari nih...
skali bile cal, laki die angkat.. aku heran gak..
rupe2nye lia dah bersalin! waaa!!! eksitednyeee!!

lia selamat bersalin kol 3.07a.m di hospital putrajaya pagi tadi..
 malam tadi lebeh kurang kol 12 mlm, die sakit perut.. terus pegi ospital.. kol. 2, doc cakap da bukak 4cm.. fuh.. kol 3 tu trus beranak!. wow.. kejap gile... senang pulak die besalin.. orang len tuh siap sakit kt hospital sehari baru boleh bersalin.. Aku harap aku pon akan senang beranak cam die kelak..

takot weh.. turn aku dalam ujung bulan depan dah.. adoi.. terbayang2 aku time nk beranak nnt camane.. huhu..
papepon, tahniah buat lia dan sekeluarga, akhirnya selamat melahirkan baby pertamanye.. semoga dirahmati Allah.. Amin..

esok pagi, aku  akan pegi ke putrajaya nk g jenguk die dan baby baru!! xsaba rasenye.. rase cam nk pegi mlm nih terus!

Thursday, April 21, 2011

34 weeks pregnant

Perkembangan fetus - hamil 34 minggu

di ambil dari BabyCenter Malaysia


Berat bayi anda sekarang 4.7 paun / 2.2 kilogram dan panjangnya ialah lebih kurang 18 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Dia semakin gempal dan bulat - dia akan memerlukan lapisan-lapisan lemaknya untuk mengaturtepatkan suhu badannya. 

Jika sebelum ini anda belum lagi mula bercakap dengan bayi anda, ini adalah masa yang baik untuk memulakannya - pada 35 minggu kehamilan, pendengaranbayi sudah terbentuk dengan sempurna. Jangan pula terasa malu jika anda sudahpun berbual menggunakan cakap pelat bayi. Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa bayi baru lahir memberi lebih perhatian kepada nada suara yang tinggi. 
Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. Lihatlah!
Jika anda merasa bimbang tentang kemungkinan berlakunya pelahiran pramatang, anda akan bersenang hati untuk mengetahui bahawa 99 peratus daripada bayi yang lahir pada 35 minggu kehamilan boleh hidup di luar rahim - dan majoriti tiada menghadapi masalah yang serius. Walaupun sistem saraf pusat bayi anda masih belum matang sepenuhnya, paru-parunya sudah hampir matang sepenuhnya sekarang. 

Ramai wanita mula merasakan sensasi semut-semutan dan kebas di daerah pelvis atau rasa sakit apabila mereka berjalan. Ini mungkin disebabkan sendi-sendi pelvis meregang, sebagai persediaan untuk kelahiran. Jika anda merasakan betul-betul tidak selesa, beritahu doktor anda dan rujuklah tip-tip membantu diri kami. 

Wednesday, April 13, 2011

33 weeks Pregnant

Perkembangan fetus - hamil 33 minggu

Di ambil dari BabyCenter Malaysia


Berat bayi anda sekarang 4.2 paun / 2 kilogram dan panjangnya ialah lebih kurang 17 inci / 44 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bayi anda sepatutnya sedang bersiap sedia untuk dilahirkan dengan menunggangbalikkan badannya - kepala harus sudah menjunam ke bawah. 
Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. Lihatlah!
Doktor anda akan memberi perhatian yang rapi kepada posisi bayi dalam minggu-minggu yang akan datang ini – sebab sesetengah bayi kadangkala suka memusing balik semula. 

Tengkorak bayi masih mudah dilentur dan belum lagi bertaut, untuk membolehkannya keluar dari kanal lahir yang agak sempit. Tetapi tulang di bahagian-bahagian lain dalam tubuhnya bertambah keras. Kulit bayi anda mula hilang kemerahannya dan kurang berkedut. 

Jika anda ibu buat pertama kali, kepala bayi anda akan bergerak masuk ke dalam pelvis di minggu ini dan menekan serviks dengan kuat. (Ini sering berlaku kepada setengah daripada ibu-ibu yang melahirkan pertama kali.) Jika anda ibu buat kali kedua, ianya akan berlaku seminggu sebelum kelahiran - dan untuk sebilangan ibu, ianya tidak berlaku sehingga sakit bersalin dan melahirkan bermula.Adakah anda bercadang untuk menangani sakit bersalin secara natural? Di sini terdapat semua yang anda perlu tahu tentang kelegaan sakit secara natural. 

Anda mungkin ternampak bahawa kaki dan pergelangan kaki anda menjadi bengkak menjelang ke petang. Retensi air, juga dikenali sebagai edema, adalah lebih teruk semasa cuaca panas dan di sebelah petang. Hairannya, banyak meminum air membantu mengurangkan retensi air. Badan anda - terutama sekali buah pinggang anda - dan bayi anda juga memerlukan banyak cecair, jadi minumlah air dengan banyak. Jika anda terasa bengkak-bengkak atau sembap di tangan atau muka dengan tiba-tiba, berhubunglah dengan doktor anda - ini mungkin tanda pra-eklampsia. 

Monday, April 11, 2011

mimpi budak kecik

aku actually memang excited la kan asek mimpi baby dan budak kecik skarang nih. Tambah tambah dah tengah sarat mengandung, xsaba nak tunggu baby keluar (walaupon takot nak beranak!..huhu)..

setiap kali aku mimpi, aku mesti bagitau Sabibi(lakiku) . die pon same naek suke la bile aku cite pasal nih.. tetibe semalam, aku tercerite kat orang opes aku..  Sekali kan, diorang warning aku untuk berjaga2..

hahhh!! apsal plak nk kene berjaga2?  diorang cakap kalo mimpi budak kecik nih  ade perkara yang tak baik nak mendekati kita.. Yaa Allah berderau naek bulu roma aku!.. Kak Ani (geng opes) cakap, berkaitan ngan saka.. Kak Sal (geng opes gak) pulak cakap takot ade makhluk halus yang nak kacau kita especially time kite ngah sarat mengandung nih.. adik aku, Aisyah pulak cakap takot orang nak hantar 'sesuatu kat aku'..

HAH SUDAH!!
takot la weii!!! aku terus google... Yes memang betol kate tafsir mimpi, sekiranya bermimpi kanak kanak kecil, atau mimpi hendak menyusukan budak kecil, atau ape2 je mengenai bukak kecil, memang diganggu oleh "Makhluk Halus"!! ..

aku memang takot gile.. semalam, balik umah, lepas smayang maghrib, aku ngaji.. pastu, masak ntok makan malam.. lepas makan, aku smayang isyak n then ngaji lagi!! sebelom nih pon aku ngaji gak.. tapi, malam tadi aku ngaji dengan feeling skali!!

bile nk tido, bace ayat kursi dan Al-fatihah, doa tidur..
aku mengaku kadang2 aku terlupa ntok baca semua tuh... memang la asek diganggu mimpi je..
mimpi kan gangguan syaitan.. huh.. :(

bangun pagi ari nih, Al-hamdulillah, aku tak mimpi ape2..
Sasabi tanye soalan kta ku pagi tadi

Sasabi: asal malam tadi nanges?(dia pasan aku nanges sebelom tido)
aku : takot nak beranak.. pastu, takot mimpi budak lagi..
Sasabi: dah tu, mimpi lagi ke malam tadi?
aku : tak.. orang bace ayat kursi.., Al-Fatihah, ngan doa tido skali..
Sasabi : Hum.. nanti nk tido bace gak surah 3 Kul. surah tu pon pendinding gak..
aku : owh.. tak tau pulak ..Okey..

aku harap, aku tidak akan diganggu oleh syaitan2 atau jin2 dan sihir!
Ya Allah.. bantulah hamba mu ini.. :(

Thursday, April 7, 2011

32 weeks pregnant

Perkembangan fetus - hamil 32 minggu

Diambil dari BabyCenter Malaysia


Berat bayi anda sekarang lebih kurang 3.75 paun / 1.7 kilogram dan panjangnya lebih kurang 17 inci / 42 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Walaupun paru-parunya belum akan matang sepenuhnya sehingga hampir dekat masa dilahirkan, anak kecil anda menyedut cecair amnion untuk menguatkan paru-parunya dan berlatih untuk bernafas. 
Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. Lihatlah!
Bagi sesetengah bayi, rambut sudahpun memenuhi kepala, tetapi ada juga bayi hanya mempunyai beberapa gumpal rambut sahaja. Rambut lebat semasa lahir tidak bermakna rambut lebat di kemudian hari, namun begitu, lazimnya kanak-kanak yang mempunyai rambut halus di zaman kanak-kanak akan mempunyai rambut yang jarang semasa dewasa. 

Jika bayi anda lelaki, testikel sepatutnya turun dari abdomen dan masuk ke dalam skrotum. Namun kadangkala, satu testikel atau kedua-duanya tidak akan turun masuk ke tempatnya sehingga selepas kelahiran. Bagi dua per tiga bayi lelaki yang mempunyai testikel tak turun semasa lahir, keadaan ini memulih dengan sendirinya menjelang umur satu tahun. 

Anda mungkin menambahkan berat badan anda sebanyak satu paun / 450 gram setiap minggu, sebab dalam masa tujuh minggu sebelum lahir, bayi anda akan menambahkan lebih dari setengah berat lahirnya. Pastikan anda makan secara sempurna dalam minggu-minggu terakhir. 

Wednesday, April 6, 2011

PATAPON 2


aku tatau nape, aku memang dok gile maen game PATAPON 2  kt PSP skang.. huhu.. seblom tido mlm pon aku mesti maen dulu!! huhuhu...


game nih cute sangat!! siap ade nyanyi2 lagi.. 
dulu maen PATAPON 1.. yg tu pon x abeh2 lagi aku da maen PATAPON 2..
denga cite da klua PATAPON 3.. hum.. bestnyee!!


it's PATAPON FEVEEEER!! 

Monday, April 4, 2011

CHECK UP KLINIK

Pagi2 bute lagih aku da gerak ke klinik kesihatan Balakong.. nk tau kol bape? KOL 6.30 PAGI!
Nape aku pegi pagi2 bute? sebab aku nk dapartkan turn awal..

Alhamdulillah, aku dapat giliran  no.5. tu pon setelah pintu klinik tuh bukak kol 7.30pagi.. gile sejam aku tunggu ntuk dapatkan nombor turn awal.. naek kebas da kaki aku..

cam bese, check air kencing, berat badan aku 52 kg, pastu check jantung baby.. seme OK..
tapi yang tak bestnye, aku da tunggu pagi2 bute..walaopon tun giliran aku no.5, tapi, aku tak di panggil awal..

kenape???
sebab diorang utamakan ibu2 yang kene minom air gule.. sedehnyee!! penat tunggu lame2..
tapi nk wat canne kan.. ibu2 yang kene menom air gule tuh semenye puase.. walaopon angka giliran dorang 50 ke atas, dorang tetap akan dilayan dulu.. ceh!.. sian pulak kt dorang.. nanti kebulur pulak kene tunggu lame2.. takpe.. takpe.. ibu ngandong xleh lewat makan.. saya memahami situasi kami.. :)

so, aku abeh check up kol 9.15pagi.. Alhamdulillah, awal dari biase.. kalo dulu, kol 11 atao 12 tengahari baru aku siap.. fuh.. xdaye den..

Sasabi amek aku kt klinik kol 9.30.. kiotorang g makan dulu seblom g keje.. tapi, sempat lagi aku muntah dulu sebelom makan kt restoran Alif, Balakong tuh..

adoihh.. xabeh2 lagi morning sickness aku. sabo je laaa...

Friday, April 1, 2011

31 weeks pregnant

Perkembangan fetus - hamil 31 minggu

diambil dari BabyCenter Malaysia


Lengan bayi anda, kaki dan badan terus membesar - dan akhirnya sama padan dengan saiz kepala bayi anda. Beratnya lebih kurang 3.3. paun / 1.5 kilogram dan dia sudah kelihatan seperti bayi baru lahir. Ukuran panjangnya lebih kurang 16 inci / 41 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki. 
Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. Lihatlah!
Anda mungkin sedar yang bayi anda tidak lagi bergerak sebegitu giat seperti dahulu. Jangan bimbang; dia tidak lagi mempunyai begitu banyak ruang dalam uterus anda. Selagi anda terasa dia menggeliang-geliut, anda tahu dia sihat sejahtera. Jangan tak percaya pula, dia masih perlu membesar lebih banyak lagi. Dia dijangka boleh naik berat badan dua paun / 900 gram lagi sebelum kelahiran. 

Organ bayi anda terus mematang dan dia membuang air kecil dari pundi kencingnya: Ini persediaan yang baik untuk melatih dia kencing selepas kelahiran. Tak lama lagi anda boleh meramal apakah yang diidam-idamkan oleh bayi anda - skan otak menunjukkan yang fetus mempunyai waktu-waktu tidur bermimpi pada bulan kelapan. 

Anda mungkin telah meningkat berat badan sebanyak tiga hingga empat paun / 1.3 hingga 1.8 kilogram pada bulan ini. Adalah normal bagi berat badan naik satu paun / 460 gram seminggu semasa trimester terakhir sebab bayi anda mengalami satu lonjakan pertumbuhan terakhir sebelum dia dilahirkan. 

Adakah pola tidur anda berubah? Ambil tahu mengapa. 

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim. 

Thursday, March 31, 2011

KETE ROSAK, POKET RABAK..

Arinih, kitorang g keje lambat sket.. skali mase nk g keje tuh, kete bergegar semput.. 
http://matcuoi.comHahh!! Assudah... apekehal pulak kete nih.. baru je pakai 2 taon setengah oooooii....
tengok gayenye, macam plug kete yg terbakar mcm kete savvy aku dulu.. 


kitorang pon bawak laa g bengkel.. dari pukul 9 sampai pukul 12 tengahari, pomen tuh xleh nk kenal pasti gak ape yang masalahnye kete kitorang..aku da panas gile d dok bengkel.. maklomla orang ngandong nih selalu panas.. last2, di bukak korek2 enjin, katenye pomen, valve yg bocor..
tention tengok kete rosak wooo~


http://matcuoi.comsekali ambek kau!!.dekat RM700 kitorang nk kene spend ntok kete kali nih!!
 waaaaa!! banyak nyeee!! Rabak la kitorang kali nih!.. mampos laaaa~~
Tofik da tension da.. ye la kan, kitorang da abeskan duet kitorang beli barang bakal Baby kitorang... memang duet poket kitorang tinggal ngam2 ntok belanje sampai ujung bulan je nih!! ye la,, kitorang belanje seme barang baby sebab bulan depan, nk save ntok deliver baby nanti,, mane tau nk kene operate ke, nk kene pakai banyak duet gak tuh.. huhhh~~
mampos..


nak tak nak, kene baiki jugak kete tuh... kalo tak baiki, xleh jalan gak. aku pon tatau la mane tofik nk cekau duet ntok baiki kete tuh nnt.. pomen cakap kene tinggal kete selama 2 ari kt bengkel.. humm.. maknenye, tak g keje la kitorang ari nih.. da xde kaki... pomen anta kitorang balik umah je..


Sampai umah, lakiku termenooong je sepanjang ari.. sian die.. de baru je beli kete 2 taon setengah.. die tak sangke la mende yang tak patot rosak tuh da boleh rosak.. terkene plak time kitorang ngah rabak nih...


xpe sabi, sabar k. ini seme ujian dari Allah...


Esok, tompang kak Gayah(Tuan Rumah) g keje..pagi2 bute kol 6.30 lagi da kene kelua umah.. hahaha..
http://matcuoi.compeace..

Monday, March 28, 2011

Tren lambat..

versi klate..

Astaghfirullohal'aziiim..
bakpo laaa malang sunggoh hari nih.. aku pisoh naek tren awal aghi nih.. tapi gak, tren pulok masa'aloh.. dok mmain bghetti2 pah sudoh.. pah gak bilo nyo nok sapa pak kkijo nyooooh? 


doh la xdok orey offer aku dudok..walaupon orey jatey hok duduk depey aku.. dio wak tak tok tahuuuu jah.. betapo desperatenyo aku nok duduk sebab kaki aku kebah ddok'oh doh.. sakit tuley blakey lagih, sakik punggong lagih, maklumlah nok 8 buley dok kito ngandong.. naik pening doh ppalo otok ngey ppalo lutuk.. oghe sumbak2 daley tren.. lemah doh ghaso tok leh nok nnapah.. 


ado la daley 20 menet tren bghetti.. adooow la... sapa kt stesen salak slatey(salak selatan), ado la jugok manusio hok nafasnyo bbau busuk,.. ohhh~~ tok tehe aku.. 


doh la ado sorey cino jatey nih dok nyandar kt tiye(tiang). payoh la aku nok pegey tiye.. doh la body dio ppeloh! .. geli pulok rasonyoh!...ikut daley hati, nok jah aku sound dio "encik, boleh tak jangan menyandar kat tiang nih? saye tak leh pegang tiang nih la.. orang lain pon nak pegang tiang nih jugak".. tapi takdok aroh la aku nih nnakuk( penakot) .. 


maso tren bghetti sebelum stesen chan sow lin tuh, tok tehe doh aku.. nok pitey llolo doh raso.. skali, ado la jugok sorey cino ttino prihatin napok aku nok pesey.. dio cuit jatey hok duduk tuh, nok suroh aku duduk.. Alhamdulillah.. buleh la jugok aku duduk akhirnyo..tapi gak, walaupon buleh duduk, aku nih semput gilo doh.. aircond pom tok sserro doh .. oghe ghama sangak bakali.. panah tok leh nok kigho lah.. dengey bbau napah busuk lagih, bbau ppeloh oghe lagih,.. tuhey(Allah) je lah hok tahu.. aku nok mutoh, tapi tehey..


bilo tren sapa dekak stesen msjid jamek, baghu lah lego sikik tren.. ghama lah manusio turun stesen nih mugo pakak nok naik tren Putra Lrt blako nyoh..


aku sapa opes pom lambak.. punchkad aghi nih 8.32pagi.. huhh~~ lambak sokmo buley nih..

Friday, March 25, 2011

30 weeks pregnant

Perkembangan fetus - hamil 30 minggu

Ditulis untuk BabyCenter Malaysia


Paru-paru bayi anda dan saluran penghadaman hampir matang sepenuhnya. Walaupun bayi anda mungkin lebih perlahan dalam menambahkan ukuran panjangnya dari sekarang (dia berukuran 15.7 inci / 40 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki sekarang), dia akan terus menambahkan beratnya sampai masa dia dilahirkan. 
Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. Lihatlah!
Pada minggu ini, bayi anda terus menerus membuka dan menutup matanya. Dia sudah boleh melihat apa yang sedang berlaku dalam rahim, membezakan cerah dari gelap dan boleh juga mencari punca cahaya. 

Jika anda memancarkan lampu suluh ke atas perut anda, bayi akan menoleh kepala untuk mengikuti cahaya itu atau menghulurkan tangan untuk menyentuh cahaya yang bergerak itu. Beberapa penyelidik berpendapat bahawa mendedahkan perut anda kepada cahaya merangsang perkembangan visual. Namun, jangan pula mengharapkan penglihatan 20/20 di masa bayi dilahirkan - bayi baru lahir hanya boleh melihat setakat jarak lebih kurang 8 hingga 12 inci / 20 hingga 30 sentimeter. (Kanak-kanak yang mempunyai penglihatan normal tidak mencapai penglihatan 20/20 sehingga umur antara tujuh hingga sembilan tahun.) Untuk melengkapkan gambaran perkembangan ini, bayi anda sudah mempunyai bulu kening dan bulu mata. 

Lebih kurang satu setengah pain / sekitar satu liter cecair amnion sekarang mengelilingi bayi anda tetapi volum ini akan menyusut apabila bayi membesar dan ruang dalam rahim bertambah sempit baginya. Apabila anda dan bayi anda menjadi semakin besar, janganlah merasa takut pula jika anda merasakan sesak nafas, atau merasakan seakan-akan anda tidak mendapat udara yang mencukupi; ia hanya uterus anda menekan diafragma anda. Bagaimanapun, di akhir terowong gelap yang dilalui ini, ada cahaya. Di 34 minggu kehamilan (atau sejenak sebelum pelahiran, jika kehamilan ini yang kedua atau ketiga bagi anda), kepala bayi anda akan bergerak turun memasukki pelvis anda dan terus mengambil posisi yang sesuai untuk kelahiran. Ini akan melegakan pernafasan dan pemakanan anda. 

Friday, March 18, 2011

29 weeks pregnant

Perkembangan fetus - hamil 29 minggu

diambil dari BabyCenter Malaysia


Berat bayi anda lebih kurang 2.5 paun / 1.1 kilogram dan ukuran panjangnya 15 inci / 38 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bagi lelaki, testikel menurun dari tempat berdekatan buah pinggang lalu merentasi groin dan terus ke skrotum. Bagi perempuan, kelentit masih menonjol sebab belum lagi ditutup oleh bibir vulva yang masih halus. Ianya akan membesar dan menutupi kelentit dalam minggu-minggu terakhir sebelum kelahiran. 

Kepala bayi anda semakin besar, dan pertumbuhan otaknya adalah amat pantas pada masa ini. Hampir kesemua bayi menunjukkan reaksi kepada bunyi menjelang 30 minggu. 
Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. Lihatlah!
Keperluan pemakanan bayi anda akan berkemuncak semasa trimester ketiga. Anda akan memerlukan sejumlah besar protin, vitamin C, folik asid,zat besi dan kalsium (lebih kurang 200 miligram diserapkan ke dalam kerangka tulang bayi setiap hari). Jadi, makanlah makanan yang kaya dengan nutrien-nutrien ini. Kerangka terus mengeras dan otak, otot-otot dan paru-paru menjadi semakin matang. Dengan itu, lihatlah panduan makanan sempurna kami bagi memastikan anda mendapatkan mineral dan vitamin yang mencukupi. 

Tuesday, February 1, 2011

BB Cute di rumah sarah..


waaah.. lamenyeeee x jompe kawan2 kelas mase kt poli dolu..
kitorg  wat reuneon kali nih kt umah sarah, wat berbeku..
bes wooo.. kat sebelah tuh adalah antara kawan2 yg datang termasok aku,..

hari kebesaran nih dibuat pada 29 January 2011, bertempat di rumah Sarah yang besa gedabak lagi mewah lagi diminati ramai.. hohohooo..

yaaa ampon lamenyee la xjumpe dorang.. dorang pon dalame x jumpe aku.. jumpe2, tengok perut aku da besa.. huhu.. mase nih, kandungan aku da 22 minggu.. seme orang sebok nk pegang perot aku yg memboyot nih..
Sayangnye, sorang lagi bakal 'Mak Budak' tak datang iaitu, si Jamaliah.. die x dapat datang coz nenek husband die meninggal.. takziah diucapkan..

makanan yang kitorang belasah mlm tuh ialah

ayam : aku, akif & mashi jadik tukang perap
satay : zul n akif dah tempah awal2
meehon & mee goreng + kopok : anom bawakkan
coslow : aku wat
jagung  : aku bawak fresh dari ladang cameron(ceewah)
bluberi kek : ain si chantek manes yg buat
puding : mat no
air oren : sarah kot..( lupe nk tanye..)

mmg bes ah jumpe kawan2! sayangnye, lakiku tak dapat datang ekot same.. die demamm.. hukhuk :(
harap boleh wat lagih reunion cannih!
trimas kepada Eris sebab teman aku balik sampai jalan ke rumah aku..(aku ekot blakang kete die). i really apreciate that..
kt bawah nih ade siket sebanyak pic kenangan kitorg mlm tuh.. enjoooooy!

Sunday, January 16, 2011

ma 1'st mee kari!


kol 5 petang, buat petame kalinye buat mee kari..http://matcuoi.com hohoo.. ibu ngandong mengidam. xdapat dibendong lagih..
sasabi tolong aku dari awal, sampai siap.. trimas sasabi! 
xde la susah sangat pon nk wat kn.. aku tengok resepi kt tenet je.. 
siap kasi jiran sebelah ngn jiran depan umah lagi ntok rase mee kari yg aku wat..http://matcuoi.com harap2 oke la..
hohoo.. 
aku mmg puas ati gile dapat buat mee kari sendiri n makan dengan sepuas-puasnya! 
Sasabi sampai hirup kuah sampai habes!! terasa dihargai gitu.. thanx 4 ur support dear hubby!!http://matcuoi.com