Thursday, June 14, 2012

LELONG LELONG!!

Assalamualaikum...

actually dah tak tahan nih..
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARRGGHH!!! ( jerit kuat2 kasi pecah cermin )
tak sabau betol nk kongsi citer nih... 
aku      : kome tau tak??
korang : tak tau.. cakap lah..
aku      : ish.. membuak2 lam kopalo hotak den nk bagitau nih!!!
korang : iyo laaa,, copek la gitau.. ingat ado maso ko nk baco blog ekau nih??
aku      : ok... tak yah bace.. bai!!

hehehhe.. nih aku ade la satu pengalaman yang aku tak penah aku alami doooow~~ siyes best!.. baru2 nih, Pan Pacific ade wat lelong barang hotel die yang kat KLIA untuk seme staff MAHB (Malaysia Airport Holding Berhad) Sapo eh yang kojo MAHB neh? tok lain tok bukan laki den la jang!~~ sapo laie..( macam la pandai sangat cakap nogori kan? ngade jek) hee~~ actually Email dari Pan Pacific Hotel tu encik Tofik dah buang.. tapi tetibe office mate die, Che' Ma ade gtau die yang Pan Pacific wat lelong barang hotel sebab hotel tuh nak wat renovation.. perrghhh.. jenuh laki aku cari balek email tuh.. seb bek ade lam trash... hee~~ bile negot list barangan hotel tu,, PEERGGGHH!!! memang gile ah!! seme murah2 beb!! tak de sape lah yang sanggup jual barang serendah tuh!! bayang kan pengurut kaki Ogawa herga RM1500 jadik RM36  je beb?? sape nk kasi? kan? kan?

seme barangan lelong tuh dibuat di Kedai Kaki Lelong di Petaling Jaya.. perghh.. sesat barat carik jalan nk pegi sane.. seb bek la ade Google Map yang sangat berguna. mengkasehh..

barang murah punye pasal, kitorang pegi pagi2 bute lagih kt sane.. Lelongan barang start kol 1030a.m.. sesat punye pasal, kitorang sampai kol 9.30 am.. ramai gile manusia MAHB yang datang!! tetibe terkejut Encik tofik nampak officemate die pon ramai yang menuggu,,, hahaha.. 



lori baru sampai? bile leh amek barang nih :(
sanggup bawak anak n baby sebab barang murah gile!
suasana sungguh hening, akak akak, makcik makcik, abang abang ye keje MAHB ramai yg datang.. ramai yang sanggup cuti arinih ntok datang!! mereke mereka yang target untuk membeli barangan yang besar pon siap panggil lori datang, kongsi ramai2 bawak balek rumah!! Almaklomlah, rumah dorang dekat2 je masing2 kebanyakannye kt KLIA area sepang, Kota warisan,ect..


kol 10.40 baru lori turunkan barang die kt basement parking.. adoyaii.. dah penat tunggu lame2 beb.. nk loading barang kasik turun dah 1jam 30 menet.. 
nk cite panjang sangat laa nk tulis.. korang layan je pic kt bawah nih.. yek? 


fuuhh.. memang GILEEE!!... ade akak tuh siap berebut kerusi makan.. kitorang yang tengok nih  pon heran gak camane die leh rembat 8 bijik kerusi makan.. padahal, sorang staff boleh beli 3 barang jek.. siap marah ade orang len amek kerusi die .. siap cakap "eh.. itu kerusi saye laa!! dah baya taoo!!".. siap panic seba satu lagi kerusi ilang kene rembat oleh org len.. hum.. nk wat camane.. dah die datang sorang2, xde orang yang nk jage barang die..  mase die g baya tu, orang len amek la kerusi die.. sebab tuh aku kelek je Ottoman  and railing towel yang aku dapat capai tuh kehulu kehilir sambil ushar barang ape lagih yng nk amek..


Diorang cite pada hari yang sebelomnye, ramai yang agresiff.. berebut sehingga rosak perabut.. hum.. arinih, keadaan lebih terkawal bile dah di remindkan.. pastu, ade yang siap cop barang dengan tampal sticker "SOLD OUT" pada barang yang diorang nak.. tak fair bagi yang datang lambat, tak dapat barang yang best.. dah la tempek sticker "SOLD OUT"  atau "PAID" tuh pada 10 barang.. patutnye 3 barang je leh amek.. dats why ari yg aku datang nih, Wakil MAHB yang menguruskan program lelong nih cakap " No tagging!! once u got ur barang, pick, take care of it, pay them, and terus bawak keluar.." .. 


heee~~~ satu pengalaman yang best tak dapat aku lupekan.. antara list harga barang lelong yang aku ingat adalah:


pengurut kaki ogawa RM36
1 seat Sofa RM12
Ottoman RM2.40
hair Dryer Tefal RM1.20
tray kayu RM0.36
cermin panjang 5'x2'  RM1.80
Iron Tefal RM1.20
railing towel stainles steelRM1.20
tilam RM?
divan  RM?
bla bla bla...


dan banyak lagih list barang yang aku tak ingat lah harga die.. ade la dalam 100 jenis barang. satiap floor hotel Pan Pacifik ade 50-60 bilik.. satu hari, 1 floor, 2 trip die wat.. lelongan dibuat dua kali pada 10.30am dan another time is on 3pm.. Kedai Kaki Lelong nih dibuka pada 10am-7.30pm.. memang hari2 staff MAHB datang beli barang.. closing date adalah arinih.. esok, Lelongan dibuka pada orang awam.. kalo korang nak, jangan lepaskan peluang rembat barangan nih!! rugi wooo!!!!


alamat die tak ingat aku.. sebab email tuh staff MAHB je yang dapat.. tak pe.. cube google map yee.. taip ' KKLtrading' atau 'kedai kaki lelong'.. tempat die adalah di Ara Damansara, Petaling Jaya.. 


slamat maju jaya!!








Wednesday, June 6, 2012

CUTI SELAMA SEPLOH HARI!! - Episode 4 (Femely dari Kelantan bercuti kt KL)

DAY 3 - Monday, 28 May 2012
lepas kenduri kawen kat Jengka tuh, kitorang balik Cheras ari Isnin petang.. sebab Tofik dah kene balik keje kt Penang dah Esok harinye(Selasa).. dan esok harinye jugaklah Femely aku dari Kota Bharu akan sampai sinih nak bercuti.. heee.. 

Mase on d way balik heading to KL buat pertama kalinye kitorang singgah gerai Durian.. kalo dulu, asek tengok je sambil lalu.. kalinih, kitorang singgah dan makan terus kat situh! best gak.. kitorang makan Durian Musang King ke hapekebende tah.. saje amek feel.. makan tepi jalan.. mase nih, Syaheerah tido nyenyak gile lam kete, so, die xde lam scene kali nih.. maap ..
owh songoh lazat sekalleeyhh!!!

DAY 4 - Tuesday, 29 May 2012
So, ari Selasa tuh, lepas Tofik betolak pegi Penang paginye, then aku fetch femely aku kt LCCT Airport belah petangnye.. heppy sangat dapat  jumpe adik beradik aku n Ummi Baba terchenta!! tak sabar nk g jalan-jalan esok harinye.. Ye lah, dah lame tak berjalan same2.. last aku balik Kelantan ngan hubby mase bulan Disember arituh... Rindu la nk spend time.. nk kongsi2 cite same2 femely.. hmm.. miss d old time together..

Actually aku dah plan lame dah untuk dorang bercuti kat sinih.. saje nk bawak adik adik dan parent aku berjalan makan angin same2 just like old days.. lately, diorang kurang ade entertainment pegi jalan2 .. so, aku plan la Last September 2011 bile Air Asia kluar tiket murah.. sorang dapat tiket RM18 je doooo~~ tiket bas pon dah RM 40.. perghh..  mmg berbaloi lah nek flight skarang nih.. tak de la berasap punggung time travell.. :) ..  seb bek tiket dapat beli tiket murah time cuti skolah nih.. untung leeee~~

tapi sedeh jugak bile encik Hubby takde bersama, die kene keje kt Penang.. Then ade sorang adik aku, Syakirah yang dok kt Johor tuh pon tak dapat datang.. humm.. rindu gak nk jumpe Baby Aminah!! leh wat kawan ngn Syaheerah.. Sorang lagih adik aku kt UUM Kedah, Adib pon tak leh datang sebab ade presentation kt UUM.. so, tak cukup la korum kitorang.. 

DAY 5 - Wednesday, 30 May 2012
Hari nih, hujan lebat gile plak pagi2.. adoyaii.. kitorang plan ntok pegi Zoo Negara pada pagi nih.. so, terpaksalah cancel..  last2, aku ajak Ummi and adik2 pegi Econsave.. sebab nk beli barangan untuk aku wat makan malam nih.. aku ajak seme femely aku yang ade kt KL nih.. banyak gak habes duet beli barang.. sebab masak sendiri kan.. ingat nak tempah nasi kukus.. tapi tak jadi sebab dah lambat order.. heee~~

Lepas Zohor, Hujan benti.. Alhamdulillaahh.. last2. kitorang g jalan Putrajaya.. pergh.. aku pon tak penah Jalan-jalan kt Putrajaya walaupon jarak hanya 10 menet je dari rumah.. hee.. 
 pandangan kt Jambatan hapekebende tah..

 Masjid besi.. Smayang kat sinih Feel gile beb.. nak nanges rasenyeh!!

n alots of places.. :p

 rugi btolla takleh jalan2 pagi tadi.. so, arinih just leh pegi Putrajaya jerr.. em..('___')

balik je rumah, sebok plak aku, Ummy n Aisyah masak2 kt umah.. dah lame tak berasap dapo nih!! almaklomlakan, dok 2-3 orang nih lagi jimet beli makan kt lua jerr... Malam nih ramai yang datang.. semua saudara mara kt KL nih datang kecuali femely Ayah Cik aku yg dok kt Bandar Tun Razak tuh sebab die balik kampong emergency disebabkan anak sulung die, Haidar baru jer melahirkan baby Boy, cucu pertama Ayah Cik.. Tahniah!!

So Malam tuh happenin gak lah.. best bile femely kiter gather gather nih kan.. seme bende nk citer, gurau senda, geli geli, hahaha, hihihi, hohoho gitteww~~

Malam nih actually wat gathering + "Bithday Syaheerah Humairaa' Versi Femely aku la pulak".. ye la kan, hasrat hati bile nk wat makan besau, bio seme sanak sodare, kawan kawan, jiran jiran datang.. (macam nk wat kenduri kawen plak) apokandayo, time plak tak keno, lagipon, rumah kite pon sekangkang kera jek.. so, terpakse lah wat phase by phase.. aritu dah wat kat Jengka, Kampong encik Tofik versi "Bithday Celebration versi femeli Encik Tofik" semasa kenduri kakak die last 4 days.. hahahahha.. xpe.. janji seme org merase aku wat makan2.. next phase will b celebration firth frenz n fellas.. heee~~ lame tak wat makan2 ntok frenz n fellas nih.. almaklomlah mase bujang dulu rajin bobona den wat party kt rumah.. semenjak berhijrah koje KL nih, lom sempat lagi nk blanje kawan2.. hee~~ dun worry all ma buddies.. nnt kite invite yee~~ aku nk wat gak celebration 'gabongsemeskali'  Bithday Syaheerah + 3rd Anniversary kitorg + Birthday Aisyah..kite blasah semeee!! AARGGGHHHH!!!

ops.. sori.. Mak Jemah dah terpesong cite jaoh2 nih.. okeh.. cite sebenar adalah pic kt bawah nih.. scroll bawah2 kasik muntah tengok pic banyak sangat.. 
d summary of b'day pharthay..

makcik makcik aku n cousin seme pakai baju kurong.. almaklomlah, baru balek kejee... arinih kan ari rabuu~~ seme org keje.. aku jek yg gatal nk cuti. :p
(suke ati aku lah nk cuti.. ko sebok what the fiiisshh??)

stakat cite arinih, rupenye dah 5 ari cuti nih.. lagi 5 ari punye cite.. peerghh.. muntah la org nk bace.. tak pe.. tak yah bace.. view je.. ok? ok.. bai..




Tuesday, June 5, 2012

CUTI SELAMA SEPLOH HARI!! - Episode 3 ( Wedding Day Kak Hawa)

DAY 2 - Sunday , 27 May 2012
Harinih, hari yang bersejarah bagi kakak ipar aku yang sudah bergelar Isteri pada semalam harinye setelah diakad nikah pada pukul 2.30 petang.. hehe.. pagi yang ceria, bangun dengan penuh semangat!! Syaheerah pon bangon awal pagi gak.. mlm td kitorang tido dalam bilik pengantin sebab rumah penuh ngan sedare mare.. spesel kite dapat tido bilik pengantin.. tp kite tak pakai cadar pengantin la kan.. nnt kotorr.. hee~`

bangun Pagi, Syaheerah merengek sket cam bese.. so, aku pon pujuk die ngan tunjuk hadiah yang die dapat daripada sambutan harijadi die semalam.. die dapat la satu hadiah.. Piano mainan.. (sempat plak kakak iparku carik hadiah petang petang semalam bile kitorang bagitau nk wat birthday celebration) n duet seploh engget.. oklah.. wat harijadi tuh pon bukannye rancang pon.. n kite pon tak  harap pon untuk dapat hadiah.. sebab saje2 je nk rai sesame keluarga alang2 semua orang ade kat kampong mase kenduri nih kan.. 

nih la pic die bangon tito.. geraaaam sangat!! rase nak geget geget budak nih!!

aku suke muke die mase pegang duet seploh engget tuh.. moncoooong je molot diee... Eeee geramnye!!

Pastu, dah wat testing piano seme, kitorang nk g mandi plak.. kt bawah nih adengan die nk turun katil.. hishh.. aku nih seme mende lah nk amek gambo kt die.. excited plak akhir2 nih  sebab dah setahon kan, rase macam seme mende nk record, nk tempek je pic die lam album kasi penuh.. sian kt aku kan? ye lah.. baru ade sorang anak, bile anak ke-dua nanti, tak tau lah aku sempat ke tak wat seme bende nih.. hahahahha...

Aku mandi ngan syaheerah lam bilek air mak mentua .. kat sinih, aku memang kene mandi same ngan Syaheerah.. ye lah, sebab kite pegi rumah orang nih bukanye ade semua peralatan lengkap macam kat rumah kite.. kalo kt umah kite, ade bath tub, kusi duduk, bidet, mandian lengkap, ect.. kite mandikan die pon tak kuyup.. kalo balik kampong  je, memang ngan aku2 skali mandi ngan die sebab Syaheerah nih tak reti nak dok diam!  memang lenjun habes la kain baju aku kalo mandikan die tanpa bathtub , bidet bla bla bla.. hahhaha.. mane tak lenjun nye, kalo aku jirus air kt kepala je, sebok nak peluk aku.. sejuk agaknye.. kalo nak basoh berak lagilah.. Yaaa Ampon.. sebab die nih tak reti nk dok diam, kadang2 tercalit "poo poo" die kt baju aku .. adoyaaiii... tak pe dear,  Ibu sayang kamoo.. seme pon ibu sanggup buat.. semoga jadi anak yang solehah yee..

heee~~ panjang plak cite.. lari dari tajuk sebenar..

nih, kite cite plak pasal wedding kak Hawa nih.. Tema Warna adalah hijau turqois & biru turqois (betul ke ejaan nih? ah,..lantak lah.. malas nk google).. santek la kaler nih.. baju beli sedondon.. dorang beli baju kt botik Peace.. baju yaang aku pakai tu harganya RM89.. seb bek Encik Tofik bayarkan.. (pengantin xdayo nk sponsorkn.. banyak bondo len lae nk spend.. ) heee~~ mengkaseehh :)

Pergghh.. penat mem-photoshopkan seme pic yang selected selama dua jam.. nih je lah mende yg nk di kongsi.. kepade anak2 sedare, kalo mane2 pic yg xmasok nih, sebab xde.. hehee.. camera korang banyak kan? nnrt jgn lupe masok kt fb yeeee~~~ 

p/s : Tahniah sekali lagi kepada Kakak Ipar kesayangan!! semoga bahagia, dunia dan akhirat!!

ok bai!


CUTI SELAMA SEPLOH HARI!! - Episode 2 (Birthday Syaheerah)

DAY 1 - Saturday, 26 May 2012 (nite)
Hah!! dah lepas akad nikah siang tadih, malam tuh kitorang wat sambutan harijadi Syaheerah humairaa' heeeee.. dah besau dah anak aku nih.. saje nk blanje anak2 sedare n femely makan kek n KFC.. so, sambut lah lebeh kurang.. lam pic nih ade budak2 je.. sebab orang lain sebok dok masak ntok kenduri and sebok wat gubahan hantaran, goodies, ect.... hahaa~~

fuhh penatnyee lah layan budak2.. Syaheerah pulak suke main belon.. esok harinye, kenduri kawen kak Hawa.. nnt kite cite plak pasal wedding tu yeee.. (actually malas nk cite.. bialah gambar yg menceritakan segalanyaa) hahhaha

ok bai!

CUTI SELAMA SEPLOH HARI!!!! -Episode 1 (Hari Akad Nikah Kak hawa)

OWH OWH OOOOWHH!!!.. cuti sekolah datang melanda lagih!!.. banyak nyeeeeeeee lah cite yg nk di citer kan.. tapi tak terlarat la kan..  dah masok opes balek nih baru leh update blog setelah sekian lame terkubur.. penat beb bercuti.. pegi sane sinih, urus itu ini... pergghh.. aku rase, keje lagi rilex.. hahah.. 


DAY 1- Saturday, 26 May 2012
Last Jumaat, aku balik ke Jengka 1, Pahang.. kampong encik Tofik.. sebab ari sabtu, majlis akad nikah kakaknye berlangsung.. heheh.. so, maleh nk panjang cite, tengok tengokkan je lah gambo-gambo kt bawah nih.. macam Yuna cakap, "there's a song n every image".. kalo ayat aku plak "there's a story in every image" ceeewahh!! layaaann~~


gambo den pon sekoping je.. sobab den jadik juru-gambo kaaaan :p

Pape pon, tahniah kepada kakak ipar kesayangan, Kak Hawa kerana dah jadik Isteri kepada Suami terchenta, Abg Asrul.. semoga menjadik Isteri Mithali.. nnt datang dok KL jangan lupe salu datang umah kite yeek.. 

Tuesday, May 15, 2012

GARDENING FASA 4 (kot)

Assalamualaikum..
waahh.. semenjak encik Tofik pulang dari Penang nih, malas plak nk tulis blog.. heee.. asek nk spent time je ngn femely kan..

hee.. weekend lepas, kitorang g beli pokok bunge lagih.. nk penuhkan taman kitorg yg sekangkang kera tuh.. sikit2 beli, lame2 penuh la kan..  
yang seronotnye, pokok Bonsai Cina yg kitorang beli dulu dah berbungaaa!! wohooo~~
pic nih aku amek 2 minggu lepas..

pastu kan , semangat la Encik Tofik nk meneruskan projek die.. so, pegi la beli 2 jenis lagih pokok bunga..
heheh.. katenye, nk beli lagi pokok gantung bandaraya tuh.. pegi nursery tuh pening sebab banyak sangat kaler bunga..  tak tau nk pilih mane satu.. so, ternampak la bunga gantung kaler putih. kali nih, beli kler putih la plulak..
putih itu bersih, suci.. n i like d colour. :)
bunga gantung putih yang menengkan jiwa.. owhh~~ rm8

pokok kedua yg kitorang beli adalah pokok hapekebende tah.. pokok renek.. kaler putih gak leee..  pokok jenis nih aku biase tengok kaler purple n putih je.. tp aku nengot cam putih lebih menarik.. so, beli la yg kaler putih.. RM10 untuk 5 beg.. murah kan? tokey nursery tuh kasik murah2 kt kitorg.. kalo tak, harganya RM10 untuk 3 beg je.. 
hee~~ i loike :)
operasi menanam bermula..

supervisor comot sebok ngn sikatnye..
dah siap tanam pokok renek nih.
santeknyee!!!.
 





pokok yg beli dulu berbunga ngn kencang skali!

pokok kemboja ni pon sehat2 aje..

dulu pokok nih hampir mati.. alhamdulillah, setelah membuat penanaman semula, letak tanah gambut, tembah baja,dah makan banyak keluar daun balek.. 

waaahh.. puas hati bile dah tanam pokok nih.. walaopon bukan tangan aku yang menanamnye.. heee.. luv green beb.. kite mesti amalkan penanaman pokok untuk mengekalkan kehijauan di mukabumi..  Allah suka kepada hambanya yang berjasa kepada tanah.. Nauzubillah.. terima kasih kepada Suami terchenta kerana menanam pokok di halaman rumah..  i luv u...

InsyaAllah, fasa seterusnya akan diteruskan lenkali.. :)


Thursday, May 3, 2012

PENYAKIT KUKU DAN MULUT

petang semalam, amek Syaheerah kt rumah pengasuh.. tapi pengasuh ade la tanye aku...

pengasuh : anak ko ade sakit pape tak sebelum nih?
aku         :  ade.. mase balik kampung baru2 nih demam 3 hari.. teruk gak demamnye.. 
                 nape?
pengasuh : ade sorang budak yg makcik jage tuh.. die kene penyakit kuku dan mulot.. 
                takot la jangkit..
aku         : owh, ye ke?? ish.. takot plak.. mane kite nk tau kalo kene penyakit tuh?
pengasuh : ko tengok takot ade putih2 ke kt dalam molot die ke, pastu bintik2 kat tangan..
aku         : kalo camtuh, saye terus bawak g klinik lah.. biar doctor yg check.. takot jugak 
                kan?
pengasuh : tu la pasall.. budak tuh tak datang arinih.. nenek die jage kt rumah.. sian die..
aku         : cane leh kene penyakit tuh?
pengasuh : arituh, die buat majlis ari jadi die, ye la kan, dalam ramai2 tuh terkene la 
                jangkitan..
aku         : sian die

aku pon, terus bawak Syaheerah g klinik lepas amek die kt pengasuh.. baju keje pon tak sempat tuka kt rumah.. ye la kan, denga pasal penyakit nih, takot plak kene kt anak kite..

bile pegi klinik, doc check seme .. Ahlamdulillah, xde pape.. seb baik la..
doc kasi ubat sapu je kebetulan kt tepi muka die macam kene gigit ngan serangga.. sian die..

adengan di klinik yang membuatkan aku rase nk guling2  sebab geram..

doc ade gak cakap kt aku malam tadi yang akhir2 nih memang banyak kes demam campak ngn penyakit kuku dan mulot.. ish.. mintak jauh la kan.. sian kt budak2 nih.. aku tak sanggup nengot anak aku merana sebab sakit.. :(

semoga sehat2 selalu yee.. i luv u dear..




Wednesday, May 2, 2012

STOCK BARU MEI 2012

Ketamakan menguasai diriku!! owh tideeekk!!!
promosi raya!! raya!!

kain-kain yang memukau..

dan tudung tudung bawal printed yang peymes skang... rembat jangan tak rembat!!

esok baru nk update kt facebook.. xde mase la akhir2 nih.. ceewah!! 
jgn lupe singgah kt Humairaa' Lovely Shop tau.. 

ok bai!

Thursday, April 26, 2012

STOCK BARU wooo

wahhh.. tadi aku g sopping tambah stock baru kain2 aku... nihi 1'st time aku promote kt blog nih.. saje je nk nunjuk2 kain2 aku.. hahhahaha  tengok la lain yg aku baru borong tadi!! nnt aku update kt facebook.. aku jual kain2 nih biasenye Online kt facebook.. lam blog ade gak tp aku malas nk update.. ntah la.. aku rase FB lagi senang kot. org nk comment pon cepat je leh reply.. nnt jenguk2 la page FB kite ye.. banyak kain2 kt situh... kiut miut lagih.. just klik kt sinih -> "Humairaa' Lovely shop".. jgn lupe like k! kadang2 aku jual kain2 aku tinggal kt opes adik aku, kawan2 aku, opes sedare mare aku.. sebab diorg lagi suke nk tengok kain depan mate daripada online.. well.. bergantung pada indivitu tersebut.. huhu...

seploh helai je aku tambah.. sebab sebahagian kain lagih ade kt opes cousin aku... tp kali nih, kain2 yg kiut2 kanak2 rebina sket yg aku pilih..

tak ketinggalan juga tudung2 bawal printed.. santek weehh..


nih la tudung yg ramai pakai sekarang nih.. orang jual  RM13, RM15, RM20.. tp aku jual RM10 jerr.. huhuu...

Wednesday, April 25, 2012

AEON SALE!!!!

 SALE SALE SALE!!!
Peeeergh!! watattahan beb! aku memang menggelupur nengot sale nih! pantang!! kene pulak hari gaji semalam.. Pergh..  Actually aku tak bajet pon nk g JJ.. eh silap.. AEON skarang.. dah tukar name baru.. (tapi lagi senang nk sebut JJ kan? ade org panggil Jusco.. :) )... 

semalam, aku cam biase la g melawat opes lame aku tingkat bawah(department pengurusan projek).. pastu, kawan aku tuh ,Lia (nama sebenar) ajak aku g JJ Wangsa Maju.. pada plan asalnye, aku nk g tambah stock kain2 baru.. almaklumla bisnes kecik2 gitteww.. so, aku pon xdapat la nk tolak permintaan ibu mengandong sorang nih.. die nk cari sluar ngandong n sandal baru... kol 12 tghr lagi, kitorang klua nek kete aku.. Rahiyah (officemate Lia) pon join same.. sampai2 je kan, aku nampak banner Iklan die

OOOWWHHH!! SALE KE WEHHH???? TIDEEKK!! abes laaa duet aku kali nih (T_T)

Jalan punye jalan window shopping, aku berkenan la satu Trench Coat tuh.. dah lame aku berkenan mende alah tuh.. tp biasenye mahal sampai ratus.. tapi, kt JJ nih RM59 hengget je!! tp tak berape brand la kaann... lepas discount 15%, jadik RM51.**..ade kaler grey, black, and dark brown.. aku nk amek kaler grey tuh.. tapi tinggal size S je.. biasepon mmg aku pakai saiz S.. tapi tatau nape fit sangat.. dah gemok ke aku nih kan?? bile soh budak promoter tuh carik , die cakap " yg kaler grey dah abes kak, tinggal 2 helai tu je"

adooooooiii... aku taknak la amek kaler itam.. sebab mende alah nih aku nk pakai kt opes.. ye la, blazer dah kaler itam, cardigan pon dah kaler itam, takkan coat nih nk beli kaler itam lagih kn? frust nonggeng aku..  terus call adik aku 

Aku    : hello..Cah!! male nih koto g JJ nok? aku nok cari bendo lah.. sambil beli susu   
           Syaheerah etek.. 
Aisyah: best jugop.. ado Sale ko?
Aku    : Ado laaa~~ 15% muu!! aku aim baju Ti-zed tuh.. sbb aku g JJ Wangsa maju takdok 
           saiz!
Aisyah: Bengo nnatey nih ddae lagih g JJ wangsa Maju!
Aku    : hahaha.. sebenanyo aku tulong bowok Lia jah, pah kakku nok bbelli.. hahahha

heheheh.. ittew la lebeh kurang conversation aku ngn adik aku .. paham keeee?? bahasa ibunda kite tteewwww.. :p

Makanya, balik je rumah, tekan minyak laju2 sebab nk amek Syaheerah kt rumah pengasuh, lepas amek, ingatnye nk terus g JJ.. tapi dah azan Maghrib.. solat dulu kt umah.. lam kol 8, kitorang g JJ tuh..

AEON Cheras Selatan. 5 menet je dari rumah aku.. seberang jalan taman perumahan aku beb!! bahagianye rumah dekat ngn shopping centre nih.. selain tu, ade Econsave, Carefour, pasaraya Segi, Pasaraya borong NSK.. peerghh.. bab menghabeskn duet  nih memang lah kencang kn?




Hammaggaaadd (oh my god).. (tetibe aku add pic aku kali nih setelah sekian lame) kitorang geng purple mlm tuh.. and obvoiusly anak aku lebih comel dari aku.. aku plak kalut sangat bersiap sampai bedak lipstik hape pon tak tempek kt muke.. sooo pale(-_-')..

and then aku pegi la carik baju yg aku tak dapat beli siang tadi kt Wangsa Maju.. Alhamdulillah! ade kt sinih!! masih banyak beb!! aku try size M, and it's fixed me.. Apellagii.. beli laaaa~~ huhuuuu...  actually ade tambah lagi satu baju heheee.. tak bgtau pon encik Tofik kite.. kalo die bace blog nih, tau letteewww :p..
p/s:  sory sayang.. takot nk gtau org sopping sakan.. nnt tengok la baju baru org bile balik dari Penang yee?? heee~~...

OK STOP DAH! dah tak nk sopping dah!! duet lebeh kene masuk ASB.. banyak lagih duet yg aku kene kumpul untuk bayar rumah yg aku beli kt kampong tuh.. diminta kepada sesiapa yg berkenaan jangan ajak aku sopping lagi ye.. nnt aku yg belanje banyakkk.. HAHAHAH!!!

nih la baju yg telah dirembat dengan penuh semangat.. terus pakai arinih beb!! bau kedai pon tak ilang lagih!!  kellas gittewww~~ datang keje pagi pon semangaaaat je (waloupon terbangun lambat kol 6.50pagi)... 

ok!! jam dah menunjukkan pukol 12.11pm.. aku nk gerak g Jalan Tar.. nk g survey kain2 baru beb.. orang nk beli dah untuk tempah raye.. korang dah beli keee?? jangan tunggu lame2! nnt tukang jahet tk nk amek dah.. tempahan penoh!!

ok bai!

p/s : nk pakai Coat yg baru beli nih pegi jalan tengah-tengahari panas kt Jln Tar boleh tak?? Ish.. sayangnye nk bukak.. (T_T)




Monday, April 23, 2012

WEEKEND ACTIVITY AT HOME

SABTU...

arinih, kitorang kemas rumah .. penat woo.. sebab En. Taufik dah nk kene pegi Penang balek dah.. so, kene la kemas rumah dulu.. kalo tinggal rumah bersepah, aku dah tak sempat dah nk kemas rumah sorang2 sebab nk kene layan si kecik sorang tuh..

so, pada hari sabtu, aku kemas rumah, basoh baju, sidai baju, masak, bla bla bla.. sampai lah petang, tofik kerjakan landcape sekangkang kera kitorang.. die trim pokok rambutan , pastu buang sket pokok-pokok 'fox tail palm' bukan ape, pokok tuh macam dah banyak sangat membiak.. hehee.. Actually, kitorng nk tambah lagi pokok-pokok untuk ditanam.. almaklomla angin tengah kencang, mood berkebun masih ade.. ceewah!!

bile dah potong tuh, clear sket jadiknye.. tp dah macam kurang pokok.. InsyaAllah, fasa seterusnya akan start balek bile tofik balik dari penang lagi dua minggu.. heheee.. xkose aku nk berkebun sorang-sorang.. :p

sekali lalu la motor eskrem .. aku dok lepak ngn syaheerah kt atas moto depan umah time tuh.. maka berkumandanglah lagu eskrem kegemaran.. hahhaha

"Mat Kool, Mat Kool, kawan ku,
mari kita ikut, Mat Kool! 
main-main, selalu !
syoknya, syoknya ada Mat Kool!"
maaf.. pic muka aku terpakse dipotong.. heheee.. xpakai tudung time nih... (salu je xde pic aku kan? aku xsuke ngat amek gambo kot..)  So, aku beli la eskrem  Tropicana Lime Vanilla.. Yaa Ampon.. berebut Syaheerah nk makan eskrem ngn aku.. die dah pandai sebut 'nak!' dah skarang..  saket perot nnt tak tauuu~~

bile dah kol 6.30, kitorang pon benti,, dah nk kene siap2 mandi untuk maghrib plak... aku pon mandikan Syaheerah.. arinih, saje je nk main2 buih ngn die.. sebab weekend kan ade banyak mase... arinih pon panas sket.. so, kasik die berendam lame sket main air.. heheee..
sebab aku sebok dok amek pic die, tak sempat nk halang die daripada makan buih .. hahahahha!!

AHAD..

Bangun awal pagi, sambung lagi kemas rumah (sepah btol rumah aku nih!) tofik mop lantai.. arinih plan nk makan ikan bakar for lunch time!! waah!! xsabar nk bakar ikan.. xpenah lagi bakar ikan kat umah.. hehee.. so, tengahari kol 11.30 kitorang keluar la pegi 'pasar borong NSK' kt Balakong tuh carik ikan segar n sayur mayur... 

pegi NSK kejap je.. skali, kitorang kene beli besi grill untuk kepit ikan tuh... Ya Allah buang masenyeee lah pegi carik mende tuh.. tak jumpe2!.. dah 4 kedai kitorang pegi, xde!! sampai lah jam dah pukol 2.. ish.. kalo  tak beli, susah plak nk bakar ikan tuh.. takkan nk letak je kt atas besi dapur grill tuh.. nnt xleh pusing-pusing ikan... melekat kt grill.. at last, frust gile tak jumpe pengepit ikan  tuh.. kitorang balik dengan hati yg ralat.. ye la, ikan dah beli nk bakar.. tapii alat xde..

bile dah sampai umah, AKU letak seme barang yg nk masak tuh kt atas table top kt dapur.. skali ternampak la pengepit ikan tuh tersangku kt dinding... Yaaa Allah.. asal tak perasan ade mende alah tuh kt umah? adoyaii.. membazir mase kt tengah jalan carik mende tuh.. so, ding dong ding dong, kol 3 baru start bakar ikan.. tofik yg bakar ikan.. aku letak syaheerah kt atas baby chair, aku masak sayur campur, lala masak pedas, wat air asam n sambal.. hehee.. actually tangan dah ketar2 sebab lapar.. ye lah, dah  kol 3 baru nk start masak lunch?? adoi.. 

kt bawah nih adalah all d dishes yg kitorang wat.. hehee

bakar depan umah je.. pengepit tu lah aku jumpe tergantung kt dinding tuh.. hahah.. actually pengepit tuh aku bawak dari aku bujang lagih.. sebab dah lame sangat tak pakai, lupe plak ade mende tu.

ikan bakoooorrrr and pengepit ikan dari zaman bujang :p

air asam... tomato+bawang+perah limao+air asam+sambal belacan

lala masak pedas... 
errr...maap.. kuali nih pon dari zaman bujang..dah 8 tahon.. itam banyak aee~~

sayur campur 
brokoli+baby corn+baby kailan+green peas+lada benggala+cendawan & bawang
sedap wooo~~

ikan bakar 6 ekor semenyeee~~ nyum nyum...

kitorang siap kol 5 ptg.. sebab syaheerah merengek mase tengah masak.. terpakselah dodoi die tidur dulu sebelum habiskan masakan aku.. tangan ketar gile.. tenage dah abes.. ppergh.. tapi bile makan, macam dah 3 hari tak makan! sebab lapa sangat.. lepas makan, terbongkang seme depan TV.. dah macam ular sawa kekenyangan katekan..

nilah aktiviti kitorang ujung minggu nih.. banyak luang masa bersama tersayang.. ye lah, sedeh bile Isnin nanti, tofik dah nk pegi penang.. sob sob :'(

seblom penutop, sila lah layan gamba ruang tamu kitorang yg kitorg kemas tu.. tp aku tak amek la pic seluruh rumah.. kebetulan weekend baru nih deco-deco ruang tamu beb... ubah kedudukan kusi, meja, sofa sediaada.. kalo rumah sendirik nih, dah lame aku beli macam2 ntok rumah.. tebuk sane tebuk sinih.. tp apekandaye, rumah sewa :(.. ok! yalaaaann~~



alamak.. baju tersangkut kt kusi malas sbb ready nk pakai nk g keje esok harinyee~~

ok bai!