Thursday, June 14, 2012

LELONG LELONG!!

Assalamualaikum...

actually dah tak tahan nih..
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARRGGHH!!! ( jerit kuat2 kasi pecah cermin )
tak sabau betol nk kongsi citer nih... 
aku      : kome tau tak??
korang : tak tau.. cakap lah..
aku      : ish.. membuak2 lam kopalo hotak den nk bagitau nih!!!
korang : iyo laaa,, copek la gitau.. ingat ado maso ko nk baco blog ekau nih??
aku      : ok... tak yah bace.. bai!!

hehehhe.. nih aku ade la satu pengalaman yang aku tak penah aku alami doooow~~ siyes best!.. baru2 nih, Pan Pacific ade wat lelong barang hotel die yang kat KLIA untuk seme staff MAHB (Malaysia Airport Holding Berhad) Sapo eh yang kojo MAHB neh? tok lain tok bukan laki den la jang!~~ sapo laie..( macam la pandai sangat cakap nogori kan? ngade jek) hee~~ actually Email dari Pan Pacific Hotel tu encik Tofik dah buang.. tapi tetibe office mate die, Che' Ma ade gtau die yang Pan Pacific wat lelong barang hotel sebab hotel tuh nak wat renovation.. perrghhh.. jenuh laki aku cari balek email tuh.. seb bek ade lam trash... hee~~ bile negot list barangan hotel tu,, PEERGGGHH!!! memang gile ah!! seme murah2 beb!! tak de sape lah yang sanggup jual barang serendah tuh!! bayang kan pengurut kaki Ogawa herga RM1500 jadik RM36  je beb?? sape nk kasi? kan? kan?

seme barangan lelong tuh dibuat di Kedai Kaki Lelong di Petaling Jaya.. perghh.. sesat barat carik jalan nk pegi sane.. seb bek la ade Google Map yang sangat berguna. mengkasehh..

barang murah punye pasal, kitorang pegi pagi2 bute lagih kt sane.. Lelongan barang start kol 1030a.m.. sesat punye pasal, kitorang sampai kol 9.30 am.. ramai gile manusia MAHB yang datang!! tetibe terkejut Encik tofik nampak officemate die pon ramai yang menuggu,,, hahaha.. 



lori baru sampai? bile leh amek barang nih :(
sanggup bawak anak n baby sebab barang murah gile!
suasana sungguh hening, akak akak, makcik makcik, abang abang ye keje MAHB ramai yg datang.. ramai yang sanggup cuti arinih ntok datang!! mereke mereka yang target untuk membeli barangan yang besar pon siap panggil lori datang, kongsi ramai2 bawak balek rumah!! Almaklomlah, rumah dorang dekat2 je masing2 kebanyakannye kt KLIA area sepang, Kota warisan,ect..


kol 10.40 baru lori turunkan barang die kt basement parking.. adoyaii.. dah penat tunggu lame2 beb.. nk loading barang kasik turun dah 1jam 30 menet.. 
nk cite panjang sangat laa nk tulis.. korang layan je pic kt bawah nih.. yek? 


fuuhh.. memang GILEEE!!... ade akak tuh siap berebut kerusi makan.. kitorang yang tengok nih  pon heran gak camane die leh rembat 8 bijik kerusi makan.. padahal, sorang staff boleh beli 3 barang jek.. siap marah ade orang len amek kerusi die .. siap cakap "eh.. itu kerusi saye laa!! dah baya taoo!!".. siap panic seba satu lagi kerusi ilang kene rembat oleh org len.. hum.. nk wat camane.. dah die datang sorang2, xde orang yang nk jage barang die..  mase die g baya tu, orang len amek la kerusi die.. sebab tuh aku kelek je Ottoman  and railing towel yang aku dapat capai tuh kehulu kehilir sambil ushar barang ape lagih yng nk amek..


Diorang cite pada hari yang sebelomnye, ramai yang agresiff.. berebut sehingga rosak perabut.. hum.. arinih, keadaan lebih terkawal bile dah di remindkan.. pastu, ade yang siap cop barang dengan tampal sticker "SOLD OUT" pada barang yang diorang nak.. tak fair bagi yang datang lambat, tak dapat barang yang best.. dah la tempek sticker "SOLD OUT"  atau "PAID" tuh pada 10 barang.. patutnye 3 barang je leh amek.. dats why ari yg aku datang nih, Wakil MAHB yang menguruskan program lelong nih cakap " No tagging!! once u got ur barang, pick, take care of it, pay them, and terus bawak keluar.." .. 


heee~~~ satu pengalaman yang best tak dapat aku lupekan.. antara list harga barang lelong yang aku ingat adalah:


pengurut kaki ogawa RM36
1 seat Sofa RM12
Ottoman RM2.40
hair Dryer Tefal RM1.20
tray kayu RM0.36
cermin panjang 5'x2'  RM1.80
Iron Tefal RM1.20
railing towel stainles steelRM1.20
tilam RM?
divan  RM?
bla bla bla...


dan banyak lagih list barang yang aku tak ingat lah harga die.. ade la dalam 100 jenis barang. satiap floor hotel Pan Pacifik ade 50-60 bilik.. satu hari, 1 floor, 2 trip die wat.. lelongan dibuat dua kali pada 10.30am dan another time is on 3pm.. Kedai Kaki Lelong nih dibuka pada 10am-7.30pm.. memang hari2 staff MAHB datang beli barang.. closing date adalah arinih.. esok, Lelongan dibuka pada orang awam.. kalo korang nak, jangan lepaskan peluang rembat barangan nih!! rugi wooo!!!!


alamat die tak ingat aku.. sebab email tuh staff MAHB je yang dapat.. tak pe.. cube google map yee.. taip ' KKLtrading' atau 'kedai kaki lelong'.. tempat die adalah di Ara Damansara, Petaling Jaya.. 


slamat maju jaya!!








Wednesday, June 6, 2012

CUTI SELAMA SEPLOH HARI!! - Episode 4 (Femely dari Kelantan bercuti kt KL)

DAY 3 - Monday, 28 May 2012
lepas kenduri kawen kat Jengka tuh, kitorang balik Cheras ari Isnin petang.. sebab Tofik dah kene balik keje kt Penang dah Esok harinye(Selasa).. dan esok harinye jugaklah Femely aku dari Kota Bharu akan sampai sinih nak bercuti.. heee.. 

Mase on d way balik heading to KL buat pertama kalinye kitorang singgah gerai Durian.. kalo dulu, asek tengok je sambil lalu.. kalinih, kitorang singgah dan makan terus kat situh! best gak.. kitorang makan Durian Musang King ke hapekebende tah.. saje amek feel.. makan tepi jalan.. mase nih, Syaheerah tido nyenyak gile lam kete, so, die xde lam scene kali nih.. maap ..
owh songoh lazat sekalleeyhh!!!

DAY 4 - Tuesday, 29 May 2012
So, ari Selasa tuh, lepas Tofik betolak pegi Penang paginye, then aku fetch femely aku kt LCCT Airport belah petangnye.. heppy sangat dapat  jumpe adik beradik aku n Ummi Baba terchenta!! tak sabar nk g jalan-jalan esok harinye.. Ye lah, dah lame tak berjalan same2.. last aku balik Kelantan ngan hubby mase bulan Disember arituh... Rindu la nk spend time.. nk kongsi2 cite same2 femely.. hmm.. miss d old time together..

Actually aku dah plan lame dah untuk dorang bercuti kat sinih.. saje nk bawak adik adik dan parent aku berjalan makan angin same2 just like old days.. lately, diorang kurang ade entertainment pegi jalan2 .. so, aku plan la Last September 2011 bile Air Asia kluar tiket murah.. sorang dapat tiket RM18 je doooo~~ tiket bas pon dah RM 40.. perghh..  mmg berbaloi lah nek flight skarang nih.. tak de la berasap punggung time travell.. :) ..  seb bek tiket dapat beli tiket murah time cuti skolah nih.. untung leeee~~

tapi sedeh jugak bile encik Hubby takde bersama, die kene keje kt Penang.. Then ade sorang adik aku, Syakirah yang dok kt Johor tuh pon tak dapat datang.. humm.. rindu gak nk jumpe Baby Aminah!! leh wat kawan ngn Syaheerah.. Sorang lagih adik aku kt UUM Kedah, Adib pon tak leh datang sebab ade presentation kt UUM.. so, tak cukup la korum kitorang.. 

DAY 5 - Wednesday, 30 May 2012
Hari nih, hujan lebat gile plak pagi2.. adoyaii.. kitorang plan ntok pegi Zoo Negara pada pagi nih.. so, terpaksalah cancel..  last2, aku ajak Ummi and adik2 pegi Econsave.. sebab nk beli barangan untuk aku wat makan malam nih.. aku ajak seme femely aku yang ade kt KL nih.. banyak gak habes duet beli barang.. sebab masak sendiri kan.. ingat nak tempah nasi kukus.. tapi tak jadi sebab dah lambat order.. heee~~

Lepas Zohor, Hujan benti.. Alhamdulillaahh.. last2. kitorang g jalan Putrajaya.. pergh.. aku pon tak penah Jalan-jalan kt Putrajaya walaupon jarak hanya 10 menet je dari rumah.. hee.. 
 pandangan kt Jambatan hapekebende tah..

 Masjid besi.. Smayang kat sinih Feel gile beb.. nak nanges rasenyeh!!

n alots of places.. :p

 rugi btolla takleh jalan2 pagi tadi.. so, arinih just leh pegi Putrajaya jerr.. em..('___')

balik je rumah, sebok plak aku, Ummy n Aisyah masak2 kt umah.. dah lame tak berasap dapo nih!! almaklomlakan, dok 2-3 orang nih lagi jimet beli makan kt lua jerr... Malam nih ramai yang datang.. semua saudara mara kt KL nih datang kecuali femely Ayah Cik aku yg dok kt Bandar Tun Razak tuh sebab die balik kampong emergency disebabkan anak sulung die, Haidar baru jer melahirkan baby Boy, cucu pertama Ayah Cik.. Tahniah!!

So Malam tuh happenin gak lah.. best bile femely kiter gather gather nih kan.. seme bende nk citer, gurau senda, geli geli, hahaha, hihihi, hohoho gitteww~~

Malam nih actually wat gathering + "Bithday Syaheerah Humairaa' Versi Femely aku la pulak".. ye la kan, hasrat hati bile nk wat makan besau, bio seme sanak sodare, kawan kawan, jiran jiran datang.. (macam nk wat kenduri kawen plak) apokandayo, time plak tak keno, lagipon, rumah kite pon sekangkang kera jek.. so, terpakse lah wat phase by phase.. aritu dah wat kat Jengka, Kampong encik Tofik versi "Bithday Celebration versi femeli Encik Tofik" semasa kenduri kakak die last 4 days.. hahahahha.. xpe.. janji seme org merase aku wat makan2.. next phase will b celebration firth frenz n fellas.. heee~~ lame tak wat makan2 ntok frenz n fellas nih.. almaklomlah mase bujang dulu rajin bobona den wat party kt rumah.. semenjak berhijrah koje KL nih, lom sempat lagi nk blanje kawan2.. hee~~ dun worry all ma buddies.. nnt kite invite yee~~ aku nk wat gak celebration 'gabongsemeskali'  Bithday Syaheerah + 3rd Anniversary kitorg + Birthday Aisyah..kite blasah semeee!! AARGGGHHHH!!!

ops.. sori.. Mak Jemah dah terpesong cite jaoh2 nih.. okeh.. cite sebenar adalah pic kt bawah nih.. scroll bawah2 kasik muntah tengok pic banyak sangat.. 
d summary of b'day pharthay..

makcik makcik aku n cousin seme pakai baju kurong.. almaklomlah, baru balek kejee... arinih kan ari rabuu~~ seme org keje.. aku jek yg gatal nk cuti. :p
(suke ati aku lah nk cuti.. ko sebok what the fiiisshh??)

stakat cite arinih, rupenye dah 5 ari cuti nih.. lagi 5 ari punye cite.. peerghh.. muntah la org nk bace.. tak pe.. tak yah bace.. view je.. ok? ok.. bai..




Tuesday, June 5, 2012

CUTI SELAMA SEPLOH HARI!! - Episode 3 ( Wedding Day Kak Hawa)

DAY 2 - Sunday , 27 May 2012
Harinih, hari yang bersejarah bagi kakak ipar aku yang sudah bergelar Isteri pada semalam harinye setelah diakad nikah pada pukul 2.30 petang.. hehe.. pagi yang ceria, bangun dengan penuh semangat!! Syaheerah pon bangon awal pagi gak.. mlm td kitorang tido dalam bilik pengantin sebab rumah penuh ngan sedare mare.. spesel kite dapat tido bilik pengantin.. tp kite tak pakai cadar pengantin la kan.. nnt kotorr.. hee~`

bangun Pagi, Syaheerah merengek sket cam bese.. so, aku pon pujuk die ngan tunjuk hadiah yang die dapat daripada sambutan harijadi die semalam.. die dapat la satu hadiah.. Piano mainan.. (sempat plak kakak iparku carik hadiah petang petang semalam bile kitorang bagitau nk wat birthday celebration) n duet seploh engget.. oklah.. wat harijadi tuh pon bukannye rancang pon.. n kite pon tak  harap pon untuk dapat hadiah.. sebab saje2 je nk rai sesame keluarga alang2 semua orang ade kat kampong mase kenduri nih kan.. 

nih la pic die bangon tito.. geraaaam sangat!! rase nak geget geget budak nih!!

aku suke muke die mase pegang duet seploh engget tuh.. moncoooong je molot diee... Eeee geramnye!!

Pastu, dah wat testing piano seme, kitorang nk g mandi plak.. kt bawah nih adengan die nk turun katil.. hishh.. aku nih seme mende lah nk amek gambo kt die.. excited plak akhir2 nih  sebab dah setahon kan, rase macam seme mende nk record, nk tempek je pic die lam album kasi penuh.. sian kt aku kan? ye lah.. baru ade sorang anak, bile anak ke-dua nanti, tak tau lah aku sempat ke tak wat seme bende nih.. hahahahha...

Aku mandi ngan syaheerah lam bilek air mak mentua .. kat sinih, aku memang kene mandi same ngan Syaheerah.. ye lah, sebab kite pegi rumah orang nih bukanye ade semua peralatan lengkap macam kat rumah kite.. kalo kt umah kite, ade bath tub, kusi duduk, bidet, mandian lengkap, ect.. kite mandikan die pon tak kuyup.. kalo balik kampong  je, memang ngan aku2 skali mandi ngan die sebab Syaheerah nih tak reti nak dok diam!  memang lenjun habes la kain baju aku kalo mandikan die tanpa bathtub , bidet bla bla bla.. hahhaha.. mane tak lenjun nye, kalo aku jirus air kt kepala je, sebok nak peluk aku.. sejuk agaknye.. kalo nak basoh berak lagilah.. Yaaa Ampon.. sebab die nih tak reti nk dok diam, kadang2 tercalit "poo poo" die kt baju aku .. adoyaaiii... tak pe dear,  Ibu sayang kamoo.. seme pon ibu sanggup buat.. semoga jadi anak yang solehah yee..

heee~~ panjang plak cite.. lari dari tajuk sebenar..

nih, kite cite plak pasal wedding kak Hawa nih.. Tema Warna adalah hijau turqois & biru turqois (betul ke ejaan nih? ah,..lantak lah.. malas nk google).. santek la kaler nih.. baju beli sedondon.. dorang beli baju kt botik Peace.. baju yaang aku pakai tu harganya RM89.. seb bek Encik Tofik bayarkan.. (pengantin xdayo nk sponsorkn.. banyak bondo len lae nk spend.. ) heee~~ mengkaseehh :)

Pergghh.. penat mem-photoshopkan seme pic yang selected selama dua jam.. nih je lah mende yg nk di kongsi.. kepade anak2 sedare, kalo mane2 pic yg xmasok nih, sebab xde.. hehee.. camera korang banyak kan? nnrt jgn lupe masok kt fb yeeee~~~ 

p/s : Tahniah sekali lagi kepada Kakak Ipar kesayangan!! semoga bahagia, dunia dan akhirat!!

ok bai!


CUTI SELAMA SEPLOH HARI!! - Episode 2 (Birthday Syaheerah)

DAY 1 - Saturday, 26 May 2012 (nite)
Hah!! dah lepas akad nikah siang tadih, malam tuh kitorang wat sambutan harijadi Syaheerah humairaa' heeeee.. dah besau dah anak aku nih.. saje nk blanje anak2 sedare n femely makan kek n KFC.. so, sambut lah lebeh kurang.. lam pic nih ade budak2 je.. sebab orang lain sebok dok masak ntok kenduri and sebok wat gubahan hantaran, goodies, ect.... hahaa~~

fuhh penatnyee lah layan budak2.. Syaheerah pulak suke main belon.. esok harinye, kenduri kawen kak Hawa.. nnt kite cite plak pasal wedding tu yeee.. (actually malas nk cite.. bialah gambar yg menceritakan segalanyaa) hahhaha

ok bai!

CUTI SELAMA SEPLOH HARI!!!! -Episode 1 (Hari Akad Nikah Kak hawa)

OWH OWH OOOOWHH!!!.. cuti sekolah datang melanda lagih!!.. banyak nyeeeeeeee lah cite yg nk di citer kan.. tapi tak terlarat la kan..  dah masok opes balek nih baru leh update blog setelah sekian lame terkubur.. penat beb bercuti.. pegi sane sinih, urus itu ini... pergghh.. aku rase, keje lagi rilex.. hahah.. 


DAY 1- Saturday, 26 May 2012
Last Jumaat, aku balik ke Jengka 1, Pahang.. kampong encik Tofik.. sebab ari sabtu, majlis akad nikah kakaknye berlangsung.. heheh.. so, maleh nk panjang cite, tengok tengokkan je lah gambo-gambo kt bawah nih.. macam Yuna cakap, "there's a song n every image".. kalo ayat aku plak "there's a story in every image" ceeewahh!! layaaann~~


gambo den pon sekoping je.. sobab den jadik juru-gambo kaaaan :p

Pape pon, tahniah kepada kakak ipar kesayangan, Kak Hawa kerana dah jadik Isteri kepada Suami terchenta, Abg Asrul.. semoga menjadik Isteri Mithali.. nnt datang dok KL jangan lupe salu datang umah kite yeek..