Thursday, May 19, 2011

38 weeks pregnant






Sekarang, aku dah pregnant 38 minggu..


Camane Baby aku membesar

Baby lam perut sekarang dah ready ntok 'greet the world'. Masenih, baby masih membina lapisan lemak kat badan die ntok bantu die kasi panas sket bile dah keluar nanti.. huhu.. Kebanyakan berat baby mase nih adalah antara 3kg-3.2kg. Actually, aku scan minggu lepas, doc cakap baby dah 3.1kg! wohoooo sehat sunggoh baby aku!..ntah berape la berat die minggu nih.. kalo anak lelaki, biasanya berat sket dari anak pompuan.. aku pon tak tau lah anak aku nih lelaki ke pompuan.. sebab selame nih, aku scan dah 5 kali, doc cakap pompuan..  tp last week,kali ke-6 scan, katenye cam nampak 'punai' plak.. huhu.. lantak la jantina ape pon.. janji selamaaaat~~. Organ baby memang seme dah developed abes. tapi, paru paru last skali matang..


Camane life aku berubah

Minggu -minggu akhir nih memang rese tak Selesa. masenih la aku nk buat ape yang aku rase nk buat sebelom deliver.. Esok, aku nk tengok wayang ngan laki aku..
mesti tengott!!!
 Ingat nk kene potong rambot la.. takde la serabot gile bile dah besalin nanti.. hahaha.. pastu, aku sangat mengahargai masa2 besama lakiku.. ye lah, jap agi, sebok plak ngan anak kaaaan.. Mase nih la jugak, aku masak ape yg aku nak masak, makan yang ape yang aku nk makan...sebab bile pantang nanti, aku xleh makan sebarangan! (patot la baby dah 3.1kg last week! minggu nih x tau la brape berat die..:p) HUm.. ape lagi yang aku kene wat? Petrol kene isi penoh.. nanti takot aku dah nak terberanak, mase tu la sebok nk kene isi petroll.. masaaaakkkk~~

Be prepared 
Time nih adalah mase yang sesuai ntok aku nak tanye ape-ape jew kat doctor pasal info mase nak deliver nanti.. 

Jangan lupe ntok merantau ke hospital pilihan kite ntok besalin nanti.. aku dah pegi Hospital Serdang minggu lepas.. InsyaAllah, aku besalin kat sane.. ckeck kat mane parking kete, dan lobbi wad bersalin.. Tepon pon jangan lupe isi credit atau bill bayar abes.. nanti mase sakit, takleh nk call sape2.. masaaaak lagi~~ tapi kalo ade credit pon tak gune kalo tepon tak cas baterinye!


Packing ntok g Hospital 
Pack beg yang cumel2.. satu bag isi barang baby, satu lagih isi barang ntok ibu...huhu.. aku beli beg baru ntok baby aku.. gambar anak kucing.. beg aku dah berzaman dah aku ade.. gambar kucing gak.. tak yah beli baru.. membazir je.. bag baby aku pon aku tak beria nak beli yang ade brand segala.. aku beli kt Plaza GM jew.. Seploh Engget.. cantek pon chantek.(kalo free, aku upload pic beg kucing yang cumel tuh) . Jangan lope bawak camera! hehhe.. yew laa.. nnt eksited nk amek gamba baby nanti.. huhu.. (pastu sebok tempek tayang kt fesbuk).. 

Ntok lakkiku, . aku kene ready snek or cokelet dan PSP ntok die maen mase die tunggu aku kt ospital.. (macam la die nk main game bile aku masok ospital...hati tak tenang dowwwh!) 
k.. kt bwah nih info pasal perkembangan baby...

Perkembangan fetus - hamil 38 minggu

dicurik dari baby centre..


Bolehkah anda mengetahui samada mengandung bayi lelaki atau perempuan? Satu petunjuk ialah saiz bayi anda - lelaki selalunya lebih berat daripada perempuan. Bayi pada umur 39 minggu mempunyai berat badan sebanyak lebih kurang 6.8 hingga 7 paun / 3 hingga 3.2 kilogram dan dia terus menambahkan simpanan lemaknya yang akan membantunya mengaturtepatkan suhu badan selepas kelahiran. Sistem-sistem organ anak kecil anda sudah terbentuk dan bertempat sempurna, tetapi paru-paru adalah yang terakhir untuk mencapai kematangan. (Selepas bayi dilahirkan, dia memerlukan beberapa jam sebelum dapat memantapkan pola pernafasan yang normal.) 
Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi semasa sedang melahirkan dan selepas itu. Lihatlah!

Adakah anda tertanya-tanya apakah warna mata bayi anda? Kebanyakan bayi Asia dan Afrika mempunyai mata hitam kelabu atau coklat semasa dilahirkan - mata hitam kelabu mereka akan menjadi betul-betul coklat atau hitam selepas enam bulan atau setahun. Kanak-kanak kacukan bangsa selalunya mempunyai warna mata yang betul-betul cantik. Bayi keturunan Eropah selalunya mempunyai mata berwarna biru gelap dan warna sebenar - coklat, hijau atau biru - mungkin tidak akan muncul untuk beberapa minggu atau bulan lagi. Warna mata bayi anda pada saat-saat selepas kelahiran tidak akan berkekalan - dedahan kepada cahaya akan menukar warna mata bayi yang asal. 

Saturday, May 14, 2011

Pengat Pisang

wohoooo~~


arinih, buang tebiat nk buat pengat pisang...
almaklomlah ade pokok Pisang Raja blakang umah kite, tunggu 3 bulan baru boleh tebang pokok pisang ntok ambik buah.. minggu lepas, aku gune sesikat ntok wat sira pisang.. 2 sikat dah kasi tuan rumah.. satu sikat kasi jiran seblah umah.. sesikat lagi, aku pon pening tatau nk wat ape.. last2, aku wat la pengat pisang arinih... lgpon, xde wat ape kt umah.. kan cutiiii~~


so, aku nk kongsi lah sket resepi pengat pisang neh..
Sasabi sangat menggemari pengat pisang..
huhuh


Bahan-Bahan

  • Sesikat pisang dalam 10 biji, buang kulit belah dua (aku pakai pisang raja)
  • santan 
  • gula melaka /gula biasa/  manisan 2 ketul/kerek
  • 1/2 mangkuk sagu
  • secubit garam
  • daun pandan simpul
Cara-Cara
  • Masukkan santan dengan secawan air, daun pandan dan gula melaka(aku tambah gula putih.. tamo nampak gelap sgt..hhohoo)
  • Masak dengan api kecil sehingga gula melaka larut
  • Kacau santan jangan sampai santan mendidih
  • selepas itu masukkan pisang, sagu dan garam
  • Masak sehingga sagu nampak jernih
  • Sedia untuk dihidangkan

Hhhoiii~~ best gile makan pengat pisang.. bagi penggemar pengat pisang, mmg la same taste cam aku.. aku belajar wat mende2 nih pon sbb lakiku suke.. humm.. bagus gak.. kalo laki suke, seme kite nk buat.. nk kasi die sayang lebeh-lebeh kt kite.. uhuhu..

tp.. ade lg lakiku request, aku xleh buat..:(

KEK.... adeii.. 

Tuesday, May 10, 2011

Debaran menuggu hari...

esok, aku  da cukup pregnant 37 minggu.. hum.. takot nye nk besalin..  malam-malam da xleh tido.. dah mula rase sakit kt bawah tuh..  cam sakit nk period gitu(senggugut).. hum.. aku harap semuanya selamat bila tiba masanya nanti..  aku pon harap sakit bila hubby ada disisi.. takot la kan sakit kt ofis.. susah plak.. nnt kene besalin kt HKL! hahaha..


Aku x ambik cuti 2 mingu awal.. sebab nk save cuti.. aku akan ambil cuti bersalin selama 3 bulan.. kalo betul ikut deliver date yang doc kasi (2 june 2011), kire ngam la aku boleh cuti sampai raye nanti.. kalo terbesalin awal, tepakse la aku keje seminggu@2minggu sebelum raye.. hum..  kalo aku dapat cuti sampai raya, at least xde la aku kalut sangat.. bleh balik kampung awal, bleh aku relax jage anak aku.. aku pon tamo la anta anak aku kt pengasuh lagi,, sian die.. lgpon, nanti pengasuh sebok nk balik kampong nk beraya..


Bile due date dah nk dekat nih, macam2 aku pk.. takot gak kalo mati mase bersalin.. dosa kt atas dunia nih banyak.. takot tak terampun nanti.. hutang piutang masih ade yg belum langsaikan.. hum,... sekiranya mampu, aku nk selesaikn hutang2 aku sebelum besalin.. huhu.. 


 minggu lepas, g scan kt klinik Annur.. doc cakap baby dah 2.9kg.. adeh.. takotnye.. takot mase keluar nanti baby 3kg++ huhu... last skali, aku sentiasa doakan semoga aku selamat melahirkan anak aku, dan kami berdua selamat melalui kelahiran tu nanti... dengan harapan, Sasabi akan memberi support yg maximum mase tuh.. huhu.. k..


InsyaAllah..